Ons begrotings tekort. Wat is de oorzaak?

Geld en de Europese Unie.


Het geld dat de Europese Unie tot haar beschikking heeft bestaat uit middelen die de EU ieder jaar van de 27 lidstaten ontvangt. De lidstaten ontvangen op hun beurt weer geld van de EU in de vorm van bijvoorbeeld landbouwsubsidies of bijdragen uit de structuurfondsen.

Nederland is het op twee na rijkste land van de zevenentwintig EU-lidstaten. De afspraak is: een rijk land betaalt meer aan de EU dan het terugkrijgt in de vorm van subsidies. Ze noemen dat een netto betaler.

Zo droeg Nederland in 2010 ca. 5,6 miljard af aan de EU en in 2011 ca. 7 miljard. In hetzelfde jaar ontvingen  we slechts 2,14 miljard aan Europese steun. Onze bijdrage wordt dus voor het grote deel gebruikt om andere armere landen in Europa te ondersteunen. Voor zover er hier sprake is van eerlijk delen, kunnen we als Christenen daar nooit op tegen zijn.

Corruptie in Europa.
Maar…de enorme corruptie in o.a. Griekenland, zonder dat er iemand was die alarm maakte, heeft velen wantrouwig gemaakt. Ook hier kan men zich afvragen of de miljarden aan steun wel altijd het juiste effect hebben gehad. Veel EU-landen zijn terecht ontevreden over hoe de Europese Unie haar uitgaven bijhoudt. De Europese Unie kan meestal NIET goed verantwoorden waar het geld aan is besteed. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van de Europese Rekenkamer.

Zelfs op dit moment van crisis (2012), kan de Europese Rekenkamer nog steeds niet vaststellen of alle subsidies die lidstaten ontvangen uit Brussel wel volgens de regels worden besteed. Te vrezen valt dat er ook nu nog veel corruptie plaats vind en dit zal het vertrouwen van de burger in de Europese en nationale politiek, alleen maar doen afnemen. Dit zou onze politici op z’n minst moeten verontrusten, al horen we daar maar weinig over. Wat is de oorzaak, het kan niet anders dan hebzucht zijn.

Over ons begroting tekort.
Zo is het ook als het gaat om onze z.g. staatsschuld.Heel vaak wordt er door politici gezegd, we moeten het huishoudboekje van de overheid op orde brengen, want ‘als we schulden hebben dan schuiven we het door naar de volgende generatie, dus onze kinderen’.
Natuurlijk, als we kijken naar hetgeen ons regelmatig door de politiek wordt voorgerekend, dat is de z.g. staatsschuld een verschrikkelijk berg. Men heeft het nu al over zo’n 406 miljard (2012). Het Centraal Planbureau verwacht trouwens dat het begrotingstekort in 2013 nog eens met 28 miljard euro zal stijgen.

De rekensom is dus gauw gemaakt en we schrikken allemaal. Maar laten we niet voorbij gaan aan de oorzaak van deze enorme bergschuld. De oorzaak is absoluut ongebreidelde hebzucht, waarover de Bijbel velen eeuwen terug al voor waarschuwde. Als we ons dit realiseren dan moet het ons duidelijk zijn dat de oorzaak van al deze problemen diep in ons allemaal leeft. Alleen als een mens echt wederom geboren wordt en God ons leven verandert, is er hoop.

De westerse mens is duidelijk steeds materialistischer en hebzuchtiger geworden. Het gevaar van onze welvaartsmaatschappij is, dat hebzucht ons leven overneemt. Alle reclames zijn erop gericht om onze hebzucht aan te wakkeren en dit is niet van God maar van satan. Vandaar dat we dagelijks gebombardeerd worden met reclames van luxe artikelen die ons leven nog meer comfort zouden bieden. Luxe wordt dan onze ‘meester’ in plaats van onze knecht en dit heeft alles te maken met de hebzucht wat op één lijn staat met de geldzucht (onbedwingbaar verlangen naar meer). De Bijbel waarschuwt: “Want de wortel van alle kwaad is geldzucht” (1 Timoteüs 6:10).

Meer lezen: KLIK HIER

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Eindtijd, Euro crisis, Europa, Geld en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s